10 motive să te pregătești DIN TIMP pentru accesarea ajutorului de stat pentru turism, HoReCa și organizatorii de evenimente

22 Mai 2021

Legea ajutorului de stat a fost votată în Parlamentul României

După mai bine de 1 an de la declanșarea pandemiei cu COVID19, în care afacerile din turism și HoReCa au fost mai mult închise sau au funcționat la capacitate redusă, acum se caută soluții de redeschidere a acestora începând cu 1 iunie 2021, cu respectarea anumitor norme sanitare menite să protejeze clienții și angajații.

În toată această perioadă dificilă, operatorii economici au făcut eforturi pentru a-și păstra un număr minim de angajați, pentru a-și plăti chiriile și, în general, pentru a-și “conserva” afacerile până la momentul în care vor putea funcționa din nou în condiții aproape normale. Redeschiderea și continuitatea multor afaceri din domeniu ridică însă și problema finanțării acestora, dupa o lungă perioadă în care au funcționat în pierdere sau nu au avut deloc activitate.

Statul român a încercat să vină în ajutorul companiilor din acest domeniu, oferind anumite facilități fiscale sau ajutoare de stat aflate într-o continuă modificare de la începutul pandemiei și până în prezent, dar care nu au fost deloc suficiente acestui sector de activitate.

Tot ca o variantă de ajutorare pentru perioada pandemiei, în 2020 a fost lansat și programul IMM Invest, un program special de creditare ce permite afacerilor să-și asigure lichiditățile necesare derulării activității curente prin accesarea unor linii de credit sau le facilitează realizarea unor invesții finanțate prin credite bancare, garantate de FNGCIMM în numele și în contul statul român prin Ministerul Finanțelor Publice.

Deși a fost gândit și promovat inițial tot ca un program menit să ajute firmele afectate de pandemie, IMM Invest s-a dovedit a fi doar un program de finanțare bancară avantajos pentru clienți, dar de care au putut beneficia tot companiile care au avut o situație financiară bună. Astfel, în cadrul IMM Invest, băncile au analizat situațiile financiare ale clienților în condiții standard, conform unor proceduri vechi de ani de zile. În 2020, partea bună a fost totuși că această analiză financiară s-a făcut luând în calcul situațiile financiare ale anului 2019, în care lucrurile funcționau normal, astfel că foarte multe companii au reușit să acceseze această variantă de finanțare.

În 2021 programul IMM Invest a fost prelungit, cu un plafon alocat de 15 miliarde de lei, însă rămâne de văzut câte firme, mai ales din domeniul HoReCa vor mai reuși să acceseze aceste tipuri de credite garantate de stat, în condițiile în care băncile vor analiza situațiile financiare ale anului 2021.

În 2020, a fost lansat programul de granturi nerambursabile reglementat de OUG 130, prin care firmele ale căror activitate a fost afectată de pandemie ar fi trebuit să primească ajutoare de stat  fie pentru capital de lucru necesar activității curente, fie pentru realizarea anumitor investiții menite să le faciliteze reluarea activității. A fost o schema de ajutor de stat foarte controversată, care a ridicat multe nemulțumiri și discuții atât din partea mediului privat, cât și la nivelul instituțiilor statului. Cu toate ca programul de granturi pentru capital de lucru (Măsura 2) a fost inițial lansat având la bază pricipiul “primul venit, primul servit”, ulterior acesta a fost eliminat, iar în urma unor realocări bugetare încă se caută soluții de finanțare a programului, astfel încât toți solicitanții eligibili să primească ajutoarele de stat la care aveau dreptul.

Aprobarea acestor granturi s-a realizat mult mai greu decât se așteptau majoritatea solicitanților, iar plățile efective vin și mai greu. Partea bună este că beneficiarii  care au încasat deja aceste granturi, și-au putut plăti datoriile către furnizori și către bugetul statului, primind astfel “o gură de oxigen” în perioada actuală, permițându-și astfel să se gandească și să spere că vor putea trece peste aceasta perioadă extrem de dificilă.

Concluzia este că antreprenorii din HORECA și turism dar și din alte domenii trebuie să profite și să fie deschiși să acceseze orice schemă de finanțare se previzionează, orice sursă de finanțare avantajoasă, care ar aduce plus valoare companiilor lor.

Programul HORECA 20 reglementat de OUG 224/2020 cu modificările sale ulterioare, este un al doilea program de finanțare nerambursabilă, care se prefigurează că se va lansa după 1 iunie 2021 și care este special destinat sectoarelor HoReCa, turism și cel al organizării de târguri, conferințe și congrese.  Nu ne așteptăm ca derularea acestui program să se deruleze "ceas" și, de asemenea, trebuie să fim constienți că banii nu vor veni peste noapte. Mai exact, după derularea sesiunii de depunere a cererilor de finanțare, nu este chiar indicat să îți amâni plățile către furnizori în ideea că îi vei putea plăti în 2-3 luni din acești bani, pentru ca aceste ajutoare de stat s-ar putea încasa efectiv până în iunie 2022.

Realist vorbind, afacerile care reușesc să își susțină activitatea în cursului anului 2021, vor putea încasa o anumită sumă de bani sub forma unui ajutor nerambursabil în a doua parte a acestui an sau cel târziu în primul semestru al lui 2022.

În concluzie, dacă până în prezent, nu prea ai dat atenție acestei scheme de ajutor de stat, pentru că “nu crezi că se va întampla”, îți recomandăm să te pregătești activ pentru depunerea solicitării de finanțare și ia lucrurile așa cum vin pentru că acest program “îți dă ceva, nu îți ia”.

 

10 motive să te pregătești din timp pentru accesarea ajutorului de stat oferit prin programul HORECA 20

 

1. Vei primi un ajutor de stat în cuantum de 20% din valoarea cu care ți-a scăzut cifra de afaceri (sau rulajul, pentru agențiile de turism) în 2020 față de 2019, pe fondul declanșării pandemiei, iar dacă bugetul acestei măsuri în valoare de 500 milioane de euro va fi insuficent, vei primi o sumă de bani proporțională cu ponderea valorii solicitate de tine din totalul sumelor solicitate.

2. HORECA 20 reprezintă o formă de finanțare nerambursabilă, nu trebuie să dai banii înapoi dacă respecți condițiile programului.

3. Prin acest program de finanțare, vor primi bani toți solicitanții eligibili, nu doar cei care depun primii cererea.

4. Din ajutorul de stat HORECA 20 îți vei putea achita cam orice tip de cheltuială esențială a afacerii tale (plăți furnizori, achiziții materii prime și stocuri de marfă, utilități, chirii, datorii la bugetul statului), inclusiv salariile nete ale angajaților și contribuțiile aferente acestora către bugetul statului.

5. HORECA 20 nu îți solicită dovada unei co-finanțări, așa cum s-a întamplat  la grantul pentru capital de lucru (Măsura 2).

6. NU se mai solicită Certificatul pentru Situatii de Urgență ca document obligatoriu pentru depunere, adică pot aplica și companiile care nu au obținut acest document în 2020.

7. NU va mai exista obligația menținerii/suplimentării numărului de angajați, care în domeniul HoReCa oricum este mult mai mic în prezent decât nivelul din 2019-2020.

8. Perioada de  depunere a cererilor de finanțare va fi relativ scurtă (10 zile) și există riscul să nu poți avea toată documentația gata dacă nu te pregătești din timp, având în vedere faptul că va fi obligatoriu să depui un raport de expertiză contabilă sau de audit financiar, pe care ți-l va completa un specialist în domeniu și care va avea nevoie la rândul său de câteva zile pentru efectuarea verificărilor necesare și întocmirea acestui document.

9. Întocmirea și depunerea dosarului de finanțare NU implică un cost inițial exagerat de mare raportat la valoarea finanțării nerambursabile pe care o poți obține. Majoritatea consultanților din domeniu percep un avans pentru aceasta operațiune de depunere, însa ai varianta de a aplica singur cererea de finanțare cu ajutorul ghidului video HORECA20.

10. Programul HORECA 20 îți va aduce o finanțare pentru viitor a afacerii, în condițiile in care finanțarea bancară va fi mult mai greu de accesat de companiile din domeniile HoReCa și din turism în 2021, poate și în 2022. Analizând situațiile financiare ale anului 2020 și pe cele ale anului 2021, băncile comerciale nu se mai bat pentru clienții din sectorul HoReCa, ba chiar încearcă să își diminueze expunerile de credit către aceștia.

În cazul acestei măsuri, cererile de finanțare se vor depune online iar procedura de depunere este destul de simplă. În mai puțin de o oră poți învăța ceea ce ai de făcut pentru a aplica cu succes.

Dacă din diverse motive nu poți angaja un consultant sau dacă vrei să economistești bani pentru afacerea ta, ghidul video HORECA20, realizat sub egida Fundației Naționale a Tinerilor Manageri, poate fi soluția pentru tine.

În cadrul ghidului disponibil online, experții îți arată tot ce ai de făcut pentru a obține banii și cum să respecți condițiile acestui ajutor:

  • care sunt documentele de care ai nevoie;
  • cum afli dacă afacerea ta are dreptul să primească acești bani;
  • cum îți faci cont în aplicația Ministerului Economiei;
  • cum depui cererea ta de finanțare;
  • ce ai de făcut dacă autoritățile îți cer clarificări;
  • cum semnezi contractul de finanțare și cum intri în posesia banilor;
  • care sunt obligațiile pe care trebuie să le îndeplinești ca beneficiar;
  • care sunt cheltuielile pe care le poți face cu banii primiți și cum să le raportezi prin intermediul aplicației.

Ghidul cuprinde module:

  • modulul 1 este gratuit și te ajută să afli dacă afacerea ta este eligibilă și care sunt obligațiile ajutorului de stat;
  • dacă afacerea ta are dreptul să primească acesti bani, poți cumpăra modulul 2 care îți explică ce ai de făcut pentru a obține banii și cum să îi cheltui fără riscuri.

În plus, dacă după vizionarea ghidului încă vei mai avea neclarități, experții HORECA20 îți răspund prin email, la orice întrebare, în maxim 3 zile lucrătoare.

De asemenea, experții noștri îți oferă servicii de consultanță personalizată pentru accesarea acestui ajutor de stat, inclusiv elaborarea raportului de expertiză contabilă sau de audit financiar.

Poți solicita o cerere de ofertă folosind acest formular.

HORECA20 este un proiect implementat de către agenția Omnipro Mentor
Energie digitală
pentru HoReCa

OMNIPRO MENTOR SRL © 2021 | Despre noiPolitica de confidențialitate