Ministerul Economiei: Apelul de proiecte pentru ajutorul HoReCa va fi lansat în perioada următoare

2 Iunie 2021

FOTO: LCVA | Dreamstime.com

”În perioada următoare va fi lansat apelul de proiecte pentru granturile de ajutor de stat pentru industria HORECA, instituite în baza Ordonanţei de urgenţă nr. 224/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, alimentaţiei publice şi organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit actului normativ, baza de calcul a ajutorului va trebui certificată şi asumată de către un expert contabil sau o societate de expertiză contabilă, membri CECCAR, selectaţi şi remuneraţi de către aplicant”, a informat Ministerul Economiei.

La alegere, baza de calcul poate fi certificată de către un auditor financiar sau o firmă de audit, membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România, selectați și remunerați de către aplicant.

În aceste condiții, Ministerul Economiei face apel la potențialii beneficiari să pregătească din timp raportul de expertiză contabilă, întocmit conform reglementărilor CECCAR – Standardului profesional nr. 35 „Expertize contabile” sau, după caz, a raportului de audit, întocmit conform ISRS 4400 „Misiuni pe baza procedurilor convenite”.

Alături de raport, ar trebui întocmită şi anexa la acesta, asumat de expertul contabil/auditorul financiar, precizează Ministerul Economiei.

Prin intermediul acestui ajutor de stat, un număr de aproximativ 74.000 de firme (structuri de cazare, structuri de alimentație, agenții de turism și ghizi turistici, organizatori de evenimente) vor primi o despăgubire de până la 800.000 euro.

Spre deosebire de alte măsuri de ajutor, fondurile din cadrul acestei scheme vor fi împărțite către toate firmele care aplică cererea de finanțare și care îndeplinesc condițiile de eligibilitate.

Cererile se vor depune online iar durata sesiunii de depunere va fi de 10 zile lucrătoare, urmând a fi prelungită până la epuizarea bugetului, dacă va fi cazul.

Dacă din diverse motive nu poți angaja un consultant sau dacă vrei să economisești bani pentru afacerea ta, ghidul video HORECA20, realizat sub egida Fundației Naționale a Tinerilor Manageri, poate fi soluția pentru tine.

În cadrul ghidului disponibil online, experții îți arată tot ce ai de făcut pentru a obține banii și cum să respecți condițiile acestui ajutor:

  • care sunt documentele de care ai nevoie;
  • cum afli dacă afacerea ta are dreptul să primească acești bani;
  • cum îți faci cont în aplicația Ministerului Economiei;
  • cum depui cererea ta de finanțare;
  • ce ai de făcut dacă autoritățile îți cer clarificări;
  • cum semnezi contractul de finanțare și cum intri în posesia banilor;
  • care sunt obligațiile pe care trebuie să le îndeplinești ca beneficiar;
  • care sunt cheltuielile pe care le poți face cu banii primiți și cum să le raportezi prin intermediul aplicației.

Ghidul cuprinde module:

  • modulul 1 este gratuit și te ajută să afli dacă afacerea ta este eligibilă și care sunt obligațiile ajutorului de stat;
  • dacă afacerea ta are dreptul să primească acești bani, poți cumpăra modulul 2 care îți explică ce ai de făcut pentru a obține banii și cum să îi cheltui fără riscuri.

În plus, dacă după vizionarea ghidului încă vei mai avea neclarități, experții HORECA20 îți răspund prin email, la orice întrebare, în maxim 3 zile lucrătoare.

De asemenea, experții noștri îți oferă servicii de consultanță personalizată pentru accesarea acestui ajutor de stat, inclusiv elaborarea raportului de expertiză contabilă sau de audit financiar.

Poți solicita o cerere de ofertă folosind acest formular.

HORECA20 este un proiect implementat de către agenția Omnipro Mentor
Energie digitală
pentru HoReCa

OMNIPRO MENTOR SRL © 2021 | Despre noiPolitica de confidențialitate